Op 10 maart 2021 markeerde de activering van de Europese Verordening inzake Duurzaamheidsinformatie in de financiële dienstensector (Sustainable Finance Disclosure Regulation, SFDR) een belangrijke mijlpaal. Onder deze regelgeving is Innova High Streets verplicht om openbaar inzicht te verschaffen in hoe zij rekening houdt met duurzaamheidsaspecten bij haar beleggingsactiviteiten.
IHS erkent het cruciale belang van duurzaamheid en de rol die de financiële sector hierbij speelt. Niettemin richt IHS zich niet primair op duurzaamheid als haar voornaamste doel bij beleggen. Het fonds dat IHS initieert en beheert, hebben niet als expliciet doel om duurzaam te beleggen of duurzaamheidskenmerken te bevorderen zoals beschreven in de artikelen 8 en 9 van de SFDR. Om die reden worden de fondsen van IHS geclassificeerd als artikel 6 SFDR-fondsen.
In het volgende gedeelte wordt uiteengezet hoe IHS duurzaamheidsaspecten in acht neemt tijdens haar beleggingsactiviteiten.
IHS staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid, principes die ook doorsijpelen in haar beleggingsbeleid. Ze waarborgt transparantie naar beleggers door in de prospectus specifieke informatie te verstrekken over de objecten waarin wordt belegd, inclusief details zoals aankoopprijs, huurinkomsten, exploitatie- of herontwikkelingskosten, fondsbeheer, gemiddelde verwachte rendementen en het totaalrendement.
Duurzaamheidsrisico's worden gedefinieerd als gebeurtenissen of omstandigheden op het gebied van milieu, sociale aspecten of politiek vlak, indien ze zich voordoen, aanzienlijke negatieve gevolgen kunnen hebben voor de waarde van de belegging.
IHS beseft dat gebeurtenissen of omstandigheden op het gebied van duurzaamheid financiële risico's met zich meebrengen voor beleggingen. Met name ecologische factoren zoals isolatie en energie-efficiëntie zijn van groot belang, aangezien ze directe invloed kunnen hebben op het milieu en de energiekosten. Indirect dragen ze bij aan een positief effect op de verhuurbaarheid, financierbaarheid en verkoopbaarheid van vastgoed, wat zich vertaalt in hogere opbrengsten en lagere financieringslasten.
Duurzaamheidsfactoren omvatten ecologische, sociale en arbeidsgerelateerde kwesties, eerbiediging van de mensenrechten en de strijd tegen corruptie en omkoping.
Bij de aankoop van objecten wordt een milieu-technische due diligence uitgevoerd, waarbij zaken als asbest en bodemverontreiniging kunnen worden gecontroleerd, en wordt het energielabel opgevraagd. IHS voert ook due diligence uit op verkopers en huurders van vastgoedobjecten in overeenstemming met de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en als onderdeel van haar reputatiebewaking.